Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4
1
OGŁOSZENIA / Zapraszamy do wspólnej gry na najbliższym PLX
« Ostatnia wiadomość wysłana przez manningtree dnia Październik 16, 2016, 20:51:04 »
Witam każdy kto chciałby zagrać wspólnie z nami na najbliższym serwerze PLX jest bardzo mile widziany.

Zapraszamy Serdecznie

Manningtree
2
Czysty spam / Odp: Haaaloo
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maximus meridus dnia Lipiec 15, 2015, 19:59:16 »
Bo ja tępię spamowanie :D
3
Czysty spam / Odp: Haaaloo
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Achaja dnia Lipiec 08, 2015, 16:44:21 »
Nuuuda
4
OGŁOSZENIA / Eliminacje 2015
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maximus meridus dnia Czerwiec 25, 2015, 13:15:48 »
Jak pewnie wszyscy już wiedzą za kilka dni zaczną się Eliminacje do MŚ 2015.
Wiele na ten temat nie wiemy ale wg informacji podanej tu:
http://tx2.travian.pl/
Serwer startuje
01.07.15 15:00 (GMT +03:00).

Wywnioskować z tego można że wg polskiego czasu start nastąpi o 14:00. Wybieramy ćwiartkę +/- choć to właściwie bez znaczenia bo i tak się przeniesiemy.
5
OGŁOSZENIA / RESTART 22.X( środa) o 16:00 na +/-
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maximus meridus dnia Październik 11, 2014, 20:35:38 »
Restartujemy jutro po 16:00.
6
Czysty spam / Odp: Restauracja u Maximusa
« Ostatnia wiadomość wysłana przez janek28 dnia Październik 09, 2014, 09:20:55 »
AYWAR
3 kg papryki czerwonej
4 głowki czosnku
3 łyżeczki chili
1/2 szklanki oleju
1i1/2 szklanki octu
2 kostki rosołowe drobiowe
1 łyżka vegety
2 małe koncentraty pomidorowe(30%)
2 łyżki soli
8-10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe

papryke i cosnek mielimy na maszynce do mięsa - dodajemy pozostałe składniki i gotujemy około 30 min od zagotowania.
wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 1 godz.

palce lizać ostrożnie - dosyć mocno piecze



 ADŻYKA

5 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg jabłek
1 kg marchwi
2 kg papryki czerwonej
5 sztuk papryczek chili ( można więcej- to zależy jak kto lubi)
 to wszystko mielimy na maszynce do mięsa i gotujemy 1,5 godziny, dodajemy po tym czasie
1/2 kg zmielonego czosnku, 1 szklankę cukru, 1/2 l oleju, i 5 łyżek soli
 gotujemy jeszcze 30 min i do słoików

też wypróbowane i bardzo dobre
7
Czysty spam / Odp: Restauracja u Maximusa
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maximus meridus dnia Październik 09, 2014, 09:20:18 »
Paloc - zupa palocka


    0,5 kg baraniny bez kości
    kilka ziemniaków
    2 cebule
    0,5 kg fasolki szparagowej (może być mrożona lub konserwowana)
    parę łyżek oleju roślinnego
    śmietana
    sól
    czerwona, słodka, mielona papryka
    listek laurowy
    kminek
    czosnek
    pół szklanki wina
    pół cytryny (lub sok z cytryny, skórka)

Tradycyjna zupa węgiesko-słowacka. Zamiast baraniny można dać wieprzowinę np mięso z szynki. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
Wsypujemy kilka łyżek słodkiej czerwonej papryki. Mieszamy, zwracając uwagę, żeby nawet przypadkiem nie przypaliła się.
Dodajemy baraninę pokrojoną w kostkę.
Dodajemy pół szklanki wina i na małym ogniu gotujemy przez kilkanaście minut, często mieszając. Przyprawiamy kminkiem, solimy, wrzucamy część czosnku (rozmiażdżony lub bardzo drobno pokrojony).
Mięso powinno „puścić” trochę sosu.
Dodajemy ok. 2,5 l wody. Gdy mięso jest już miękkie, czas na pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Surową lub mrożoną fasolkę dodajemy razem z ziemniakami, jeżeli ze słoika - dopiero na końcu.
Pod koniec gotowania przyprawiamy cytryną (zupa musi być trochę kwaśna) i winem.
Zupę koniecznie zagęszczamy śmietaną.
8
Czysty spam / Odp: Restauracja u Maximusa
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maximus meridus dnia Październik 01, 2014, 13:14:44 »
Dziś rano ugotowałem zupę wiejską, idealna na ponure i zimne jesienne dni.

Składniki:
-wywar gotowany na kościach z karczku albo po prostu z kostek knorra
-kapusta biała ( niedużo)
-por
-seler
-pietruszka
-marchew
-cebula
-papryka czerwona
- kiełbasa albo boczek wędzony
-ziemniaki
-przyprawy: ziele ang,liść laur,majeranek,czosnek
-pomidor albo przecier pomidorowy

Jak łatwo się domyślić kapustę trzeba poszatkować. Nie daje się jej dużo bo to nie kapuśniak. Resztę warzyw pokroić jak kto lubi i zagotować. I tyle. Kiełbasę pokroić w paseczki i dodać pod koniec gotowania. Ważne żeby użyć dobrej gatunkowo kiełbasy, która się nie rozlatuje gdyż zrobiona jest z mięsa.
9
Czysty spam / Odp: Restauracja u Maximusa
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maximus meridus dnia Październik 01, 2014, 13:09:27 »
Ja bym wcale nie dodawał serka topionego bo to wielki szit a nie serek. Teraz już serki topione są produktami czysto syntetycznymi. Lepiej dać starty ser żółty.
10
Czysty spam / Odp: Odliczamy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maximus meridus dnia Październik 01, 2014, 13:07:33 »
A co to?
Jak się robi takie wielkie jeden?
Strony: [1] 2 3 4
Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum
naszapsiasfora stadoterra brygadaszarika wilcze-zycie prywatna-szkola